Recept: Rozijnen
Door witte druiven te drogen maak je zelf de lekkerste rozijnen! En wist je dat dat helemaal niet moeilijk is?
Ingrediënten:
- pitloze witte druiven
Werkwijze:
- was de druiven zorgvuldig en laat ze goed uitlekken
- verdeel de druiven over de roosters van jouw voedseldroger, zodanig dat ze niet tegen elkaar aan liggen
- heb je een voedseldroger zonder temperatuurregeling schakel deze dan gelijk in
- heb je een voedseldroger met temperatuurregeling stel dan eerst de temperatuur (tussen 35 en 70 graden) in en schakel daarna de voedseldroger in
Tips:
- wanneer je de druiven na het wassen eerst met een theedoek droogt, verkort dat de droogtijd enigszins
- druiven drogen tot rozijnen duurt lang..... heel lang..... als het je té lang duurt, dan kun je de druiven insnijden voordat je ze in de voedseldroger legt
- omdat de droogtijd lang is, is het extra belangrijk om tijdens het drogen je roosters te wisselen zodat de druiven gelijkmatig kunnen drogen
- wanneer je de druiven niet insnijdt, zullen de eerste druiven na ca. 36 uur klaar zijn; verwijder deze van de roosters van jouw voedseldroger en laat de rest rustig verder drogen
- wanneer je de druiven wél insnijdt, kun je al eerder beginnen met het verwijderen van de druiven die klaar zijn
Handig om te weten:
- van 1 kilo verse druiven blijft na het drogen ongeveer 200-225 gram rozijnen over
- de droogtijd van gehele druiven is ongeveer 36 - 60 uur, afhankelijk van het formaat van de druiven
- droog je op een lagere temperatuur, houd dan rekening met een langere droogtijd
- hoewel je druiven ook prima kunt drogen in een voedseldroger zonder temperatuurregeling geeft een voedseldroger mét temperatuurregeling op een lage temperatuur een mooier en beter resultaat
- witte druiven behoren tot de grote druivensoorten, ze zijn een stuk groter dan blauwe en rode druiven
- de bekendste rozijnen, Sultana's, worden gemaakt van het druivenras Sultana
Heeft u vragen? Ik beantwoord ze graag!